5 Aralık 2012 Çarşamba

Bağırsak Enfeksiyonu Nedir ? Belirtileri Nelerdir ?


Sık rastlanan rahatsızlıklardan bağırak enfeksiyonu neden olur, hangi tarihlerde sıklaşır ve nasıl tedavi edilir? Bu konuyu sık şikayet edilen bu rahatsızlık sebebiyle hazırladık, sayfamızda Bağırsak Enfeksiyonu hakkında bilgiler içermektedir.

Bağırsak enfeksiyonu hangi mevsidem ortaya çıkar

Sıcak dönemlerde özellikle yaz mevsiminde bağırsak enfeksiyonlarında ortaya çıkmaya başlar ve yazın en sıcak döneminde tavan yapar. Hemen her zaman ishal, çoğu zaman kusma, zaman zaman da ateş ile kendini gösteren bağırsak enfeksiyonlarına tıpda  akut gastroenterit adı ile bilinmektedir.
Nedenleri nelerdir
Yaz mevsiminde, başta karasinek olmak üzere haşere/böceklerin artması, sıcağın mikrop üremesini hızlandırması, kanalizasyon ve içme suyu gibi altyapıların yetersizliği, yüzme amacıyla girilen deniz ve göl gibi ortamların temiz olmaması, tatil amacıyla büyük bir nüfusun altyapısı olmayan köy, kasaba gibi yerlere gitmesi bu hastalıkların daha sık görülmesine neden oluyor.

Hastalığa, bakteriler, virüsler, parazitler, mikropların toksinleri, zehirli gıdalar ve sindirim sistemi alerjileri neden olabilir.

Belirtileri nelerdir
Hastalığa neden olan etkenin gücüne ve alınan miktara göre değişen belirtiler olabilir. Bazen şiddetli karın ağrısı, kusma ve ishal ile başlarken bazen hafif karın ağrısı ve ishal olabilir.

Mide iç zarının etkilendiği durumlarla mikroplara ait toksinlerin yoğun olduğu hallerde bulantı ve kusma görülebilir.

Bağırsaktaki tahrişin şiddetli olduğu durumlarda, dışkı ile birlikte sümük ve kan da olabilir. Mikroplar bağırsaklardan vücuda girmişlerse, ateş yükselmesi de görülebilir.

Kusma ve ishal ile çok miktarda sıvı kaybedilmiş ve bu sıvı ile tuzların eksiklikleri giderilmemişse, böbrek yetersizliği ve şok gibi hayati önemi olan tablolar ortaya çıkabilir.

Tedavi yöntemleri
Hastaların belirtilerini ortadan kaldırmak gerekli olmakla birlikte, sıvı ve elektrolit adı verilen tuz benzeri maddeleri tamamlamak daha da önemlidir. Bu amaçla, hemen tüm eczanelerde paketler halinde satılan tuz ve şeker karışımları ile hazırlanan eriyikler, maden sodası, tuzlu ayran, çay gibi sıvıları vermek yararlı olacaktır. Kusmanın çok olduğu durumlarda ağızdan birşey vermek mümkün olamayacağı için, damardan serum şeklinde sıvı ve mineral verilmesi gerekir. Bu arada kusmayı durdurucu tedavi de uygulanır. Özellikle toksinlere bağlı olan ishallerde, bir süre için ishalin devam etmesine izin vermek, bağırsaktaki toksinlerden bir an önce kurtulmak açısından yararlı olmaktadı. Hastalık etkenlerinin vücuda girerek ya da bağısak çeperine yerleşerek ürediklerinin düşünülmesi halinde antibiyotikler kullanılabilir. Alınan önlemlere rağmen ciddiyetini koruyan bağırsak infeksiyonu hallerinde, en kısa zamanda tıbbi yardım sağlanmalıdır.

Bağırsak Enfeksiyonu Bol egzersiz ve az kırmızı et, kalın bağırsakta kanser riskini azaltıyor

Kalın bağırsak kanseri riskini azaltmanın, insanın kendi elinde olduğu ve bazı tedbirlerle bu riskin azaltıldığı belirtildi. ABD’de Harward Üniversitesi Kanser Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Graham Colditz, bol egzersiz, sıkı doktor kontrolü ve kırmızı eti azaltmanın kanserin yenilmesinde önemli rol oynadığını belirtti.
Colditz, özellikle 50 yaşından sonra mutlaka düzenli olarak doktor kontrolünden geçilmesi ve folik asit ihtiva eden vitaminlerin alınması gerektiğini vurguladı.
Fiziksel aktivitenin azalmasının kalın bağırsak kanseri riskini artırdığını kaydeden Colditz, aktivitenin artırılmasının, kanser riskini yüzde 50 oranında azalttığını ifade etti.
Harward Üniversitesi Kanser Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Colditz, günde 30 dakika yürüyüş ve egzersiz yapmanın, sadece kalın bağırsak kanseri riskini değil, aynı zamanda kalp ve şeker hastalıkları riskini de azalttığını hatırlattı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder